O zi foarte plină, care tocmai s-a încheiat (doar ce am ajuns "acasă"). În prima parte a zilei, Jan Ison, director executiv Lincoln Trail Libraries Sistem ne-a prezentat Filozofia „FISH!”
Teoria și dezbaterile de astăzi au pornit de la un film pe care îl știam mai demult, a cărui versiune short este următoarea (actualizare link video, întrucât nu mai funcționează le vechea adresă):
Pe scurt, Filozofia FISH! reprezintă un set de instrumente practice simple care îi ajută pe oameni să construiască în organizații cultura de lucru și cultura organizațională pe care cei mai mulți dintre noi ne-o dorim întotdeauna. Reprezintă un mod de a construi relații puternice, care ne pregătesc pentru a face față tot mai eficient provocărilor. Filozofia „FISH!” este folosită pentru a îndeplini cele mai elementare nevoi ale oamenilor, care la rândul lor, îndeplinesc nevoile organizațiilor - echipe mai bune, comunicare mai bună, servicii extraordinare.
Dna Jan Ison ne-a fost un profesor excelent și a fost atât de mulțumită de cum i-a ieșit prezentarea, încât diplomele, materialele promoționale și insignele (un mic "fish" auriu) pe care ni le-a înmânat au fost urmare de o fotografiere entuziastă cu fiecare membru al grupului nostru; d-nei Ison i s-a alăturat în fotografierea cu noi și Katie Erikson, de la Mortenson Center:
Album foto curs 5 aprilie.
*
După prânz, cele trei grupuri care lucrăm la prezentările pe care urmează să le susținem la Conferința ALA din Austin-Texas, în ultimele zile ale șederii noastre în SUA ne-am făcut cunoscute reciproc "producțiile"; o nouă rundă de expuneri, ultima înainte de plecarea spre Texas, va ava loc luni.
*
La ora 15.30, cu o limuzină și un microbuz, cam în aceeleași formații cum ne-am deplasat spre/de la Chicago, am pornit spre Tolono Pulblic Library, probabil ultima bibliotecă vizitată în periplul nostru american.
Situată la doi pași de Champaign, Tolono este o localitate cu cca 11.000 de locuitori și are o bibliotecă foarte modernă și funcțională, cu circa 50.000 u.b.
Sediul este o concretizarea fericită a gestului unei familii care și-a donat o mare parte din avere în scopul construirii unei biblioteci publice moderne. Comunitatea a contribuit și ea cu o sumă, când a văzut că grosul finanțării este asigurat.
Biblioteca este condusă de o directoare, Janet Cler, cea care ne-a și prezentat instituția; ca angajat cu normă întreagă mai există o singură bibliotecară, care ocupă de catalogul electronic, de site s.a.; "part time" lucrează în bibliotecă încă 8 salariați.
Tolono Public Library face parte dintr-un consorțiu de biblioteci care și-au pus resursele în comun. Împrumutul se face atât din u.b. proprii, cât și din cele ale bibliotecilor partenere ale consorțiului.
Din cele 11.000 de locuitori ai comunității, 7.000 au permis de acces în bibliotecă!
Anul trecut, au fost circulate peste 110.000 documente, ceea ce duce la o medie de 10 u.b./utilizate într-un an de fiecare "cap de locuitor".
Tot în 2010, biblioteca a achiziționat cărți în valoare de 30.000 $ și u.b. electronice de cca 20.000.
Directoarea are mână liberă din partea Board-ului bibliotecii să o conducă așa cum crede că este mai bine (nu în toate bibliotecile este, însă, la fel). Directoarea poate hotărî ce u.b. se achiziționează din banii strânși din amenzile date utilizatorilor care întârzie restituirea u.b. împrumutate, așa cum are mână liberă să și angajeze personal, în funcție de nevoile instituției care satisface nevoile comunității.
Boardul bibliotecii - constat că aceasta este regula în SUA - nu are nicio legătură, cu atât mai puțin vreo cârdășie cu consiliul local ori cu executivul administrației locale. De-asta și lucrurile merg atât de bine, conchid eu.
Deosebit de amabilă cu noi, directoarea Janet Cler ne-a răspuns la toate întrebările și dat voie să filmăm și să fotografiem nestingheriți:
Album foto vizită Tolono Public Library.
*
În ultima parte a zilei, între18.00 - 20.00, sărbătorim la Levis Faculty Center din Champaign - în cadrul unei recepții intime, de ținută și deosebit de interesante, din multe puncte de vedere - 20 de ani de la înființarea Mortenson Center, instituția care ne-a adus în SUA, cu o finanțare de la Bill & Melinda Gates Foundation. Invitații de onoare ai acestei seri deosebite sunt cei doi fii ai familiei Mortenson și famiile acestora. Familia Mortenson și-a donat o mare parte din avere în scopul înființării Centrului care să formeze lideri și inovatori de biblioteci și să strângă/consolideze relațiile între bibliotecile lumii. În 20 de ani, cca 90 de grupuri precum al nostru, din tot atâtea țări ale lumii, au urmat Programul Mortenson, cu toate beneficiile ce decurg din aceasta.
Tot învitați de onoare ai serii au fost decanul Școlii Postuniversitare de Biblioteconomie și Știința Informării și Elizabeth Pierre-Louis, coordonatoarea Programului pentru Biblioteci la Fondation Connaissance et Liberte (FOKAL), Haiti, alături de care s-a aflat mama Elizabeth-ei, fost prim-ministru în Haiti.
Directoarele de la Mortenson Center, Barbara și Susan, ajutate de Katie și Jamie, au organizat astfel lucrurile încât masa a constituit și un excelent dialog inter-cultural între participanții excelent "repartizați".
(Valentin Smedescu - Champaign-Urbana)
.
Succes la prezentarile din Austin-Texas! Sa le aratati texanilor, ca nici romanii nu sunt mai prejos in ceea ce priveste capacitatea intelectuala si dorinta de a oferi servicii de calitate, mai avem insa unele probleme materiale si chiar de mentalitate uneori.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Cristina.
RăspundețiȘtergereStii care e tragedia? Ca problemele noastre materiale nu sunt nici pe departe cele mai importante, înaintea lor, la mare distantă, sunt mentalitatile și sistemul în general, are ucide aproape orice inițiativă și idee....