A doua zi când suntem "oameni mari", nu mai trebuie să ne ducă asistentele americance "de mână", știm să găsim și singuri stația de autobuz, știm unde să coborâm, în fine, sa mergem pe jos unde avem de mers.
Dimineața ne întâlnim la sediul Mortenson Center cu gazdele noastre. Le oferim câteva mici daruri achiziționate/procurate în acest scop din țară. Alături de darurile primite de-a lungul anilor de la grupurile precedentelor țări invitate de Centrul Mortenson în SUA vor sta de-acum și lucrușoare tradiționale din România:
Rezolvăm mai multe probleme administrative, cei progamați pentru astăzi la întrevederea-interviu cu Peggy Barber (Library Communication Strategies, Inc.) răspundem întrebărilor evaluatorului american și, în paralel, toți membrii grupului susținem un test pe computer. O vreme, cca o oră înainte de pauza pentru masa de prânz, discutăm despre proiectele noastre comune, pe mini-grupuri.
*
După prânz se întâmplă ceva ce o să-mi rămână cu siguranță în minte după ce multe dintre acumulările de acum se vor mai estompa, în timp: o vizităm pe "Mama Bibliotecilor" chiar la ea acasă; pur și simplu așa simt să botez, acum și aici, Biblioteca Universității Illinois din Champaign-Urbana, instituție-reper în sistemul bibliotecilor americane - universitare și publice. Această bibliotecă este pe locul I în topul bibliotecilor publice americane și pe locul III în cel al bibliotecilor universitare. Cu 13 milioane de cărți și un total de 20 de milioane de u.b., Biblioteca Universității Illinois este devansată, în topul instituțiilor de profil din SUA doar de bibliotecile universităților Harvard și Yale. Aceste însă nu oferă servicii publicului larg, ci doar studenților și unor categorii similare de utilizatori - studii post-universitare/ doctorate, cercetare etc.
Biblioteca este organizată "matematico-științific", are cam tot ce-și pot dori bibliotecarii și utilizatorii serviciilor de biblioteci de oriunde, serviciile tradiționale și cele moderne se îmbină și se completează fericit, în unele zone nu sunt limitări în privința menținerii liniștii, mobilierul și, în general, dotările sunt gândite să ofere condiții optime satisfacerii oricăror nevoi pentru care oamenii vin la bibliotecă, în sălile de lectură și relexare, ca și la computere, scanere, multiplicatoare etc. poti avea după tine răcoritoare și ceai/cafea în recipient închis (sticlă sau parhar cu capac), dar și mâncare pe care o poți aduce de acasă ori o poti cumpăra chiar din incinta Bibliotecii:
Album foto ziua a patra
(Valentin Smedescu - Champaign-Urbana)
.
Totul e grandios asa cum ma si asteptam de altfel. Va urmaresc zilnic "aventura americana", prin intermediul fotografiilor, comentariilor si filmuletelor. Eram sigura ca o sa ne conectati virtual la aceste experiente, asa cum ne-ati obisnuit si cu alte ocazii. Sedere placuta in continuare si succes in tot ceea ce faceti !
RăspundețiȘtergere