Ziua a 11-a: Două excelente biblioteci „municipale”

29 martie 2011 - urmare

Avem în program să vizităm bibliotecile publice ale orașelor Urbana și Champaign. De dimineață suntem luați de din Asthon Woods, de Jamie și Katie, asistente la Mortenson Center. Jamie conduce un microbuz în care aflăm că suntem prea mulți și n-avem voie să călătorim toți, deci 4 dintre noi trebuie să meagă cu "mașina mică". Cobor împreună cu trei colegi și constat că "mașina mică" este nici mai mult nici mai puțin decât un ditamai Ford Excursion. Asta-i mașină mică??? - întreb - iar Katie râde și ne spune că nu-i place să conducă așa monstru pe roți...
*
La 8,45 ajungem în fața Bibliotecii Publice Urbana:



Directoarea Debra Lissak ne prezintă instituția pe care o conduce:









Trei doamne din "middle management"-ul Bibliotecii Publice Urbana ne vorbesc despre activitatea lor și a serviciilor pe care le conduc:










Biblioteca Publică Urbana adăpostește Arhivele Istorice ale Districtului Champaign. Ne vorbește Anka Vossșefa Champaign County Historical Archives:









*
 După masa de prânz, pe care o luăm la The Urbana Free Library, împreună cu gazdele noastre, ne îndreptăm spre cealaltă mare bibliotecă publică din apropiere, cea a orașului Champaign.

Champaign Public LIBRARY este o bibliotecă nouă, ne spune directoarea Marsha Grove. A fost inaugurată în urmă cu 3 ani, a costat 29 mil. $, bani obținuți prin acțiuni vândute de către Consiliul Local și prin creșterea taxelor. Acțiunile vândute vor fi răscumpărate în 20 de ani. "Nu e așa ușor să construiești o bibliotecă nici măcar în SUA" - ne spune directoarea, pe bună dreptate mândră de instituția pe care o conduce. Și are de ce jubila, pentru că biblioteca este o bijuterie de instituție modernă, foarte dotată, utilată și utilizată de public. Dacă media districtuală (pe districtul Champaign) a documentelor de bibliotecă (u.b.) care revin pe cap de locuitor este 11, Biblioteca Publică Champaign înregistrează o medie anuală de 34 de u.b./cap locuitor!

*
Mașinăria inteligentă din subsolul Bibliotecii, care știe să clasifice cărțile și celelalte u.b. pe domenii ale cunoașterii, în funcție de etichetele RFID:


Revin, in functie de timp, si postez si alte video filmate la Biblioteca Champaign.


Câteva documente oficiale pe care gazdele ni le-au pus la dispoziție.


Câteva fotografii ale Bibliotecii Champaign și ale Filialei "Douglas", pe ultima o vizităm în încheierea programului zilei de azi.

Revin, in functie de timp, si postez si alte video filmate la Biblioteca Champaign.

(Valentin Smedescu - Champaign-Urbana)
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu