Ziua a șasea: Vine „pe la noi" Siri Oswald, membru în Comitetul de conducere al Programului Global Libraries

24 martie 2011 - urmare

Dimineață mohorâtă, foarte rece și cu vânt pătrunzător. Dacă ieri vedeam cu ochii noștri cum primăvara venea peste Illinois, verdele râdea la Soarele binefăcător și mugurii se deschideau tot mai mult, astăzi toate au luat un mic respiro și ne întoarcem în anotimpul rece. Prognoza meteo a fost confirmată pe deplin pentru Champaign-Urbana.
*
Zi foarte plină, în care avem parte de "lucruri noi" pe care le vom putea "lua cu noi" și le vom folosi în România fără să depindem de nimeni și nimic. Shirley Stelbrink*, consultant și trainer în Resurse umane, ne învață cum să ne îmbunătățim stilurile de comunicare și situațiile de management. Lucrăm și individual și pe echipe care au același stil. În foarte rezumat: este vital să conștientizăm în ce categorie de stil ne încadrăm și în ce categorie se încadrează, de asemenea, cei cu care interacționăm. Testele nu mint, ne "citesc" în totalitate, ne "dezbracă" pur și simplu de orice "mască", mai bine sau mai puțin bine disimulată. Personal, am satisfacția că stilul meu „instinctual" de interacțiune cu oamenii și de management este confirmat științific de teste profesionale ca find chiar mai "OK" decât evaluam eu. Mă refer mai ales la faptul că îmi asum responsabilități și nu-mi doresc "puterea de dragul puterii", ci o folosesc pentru a face lucrurile să se miște. Prin urmare, vechile flecăreli de clacă "de pe la noi", caracteristice culturii retrograde că dacă spui lucrurilor pe nume ești "un deviaționist" care eventual "vrea să fie șef", rămân în continuare doar...amuzante.

Scurtă secvență din timpul zilei de azi:
 
 

*
Seara, după ce ajungem "la casele noastre", suntem vizitați de Siri Oswald, membru în Comitetul de Conducere al Programului Global Libraries. 
Toți în living-ul unuia dintre apartamentele în care locuim, într-o atmosferă și mai puțin protocolară decât cea "oficială" (Siri a asistat la programul întregii zile), discutăm cu musafira vreme de peste două ceasuri "de-ale noastre" și "de-ale lor", despre cum ni se pare în SUA, despre diferențe culturale, despre felul în care evoluează Programul Global Libraries în România, Ucraina și Bulgaria s.a.


(Valentin Smedescu - Champaign-Urbana) 

_____________

*Moto-ul sub care Shirley își susține prezentările în fața "bibliotecarilor internaționali U of I" (University of Illinois) este: "Ca să putem comunica obiectiv trebuie să realizăm că fiecare percepe lumea diferit și să ne folosim de aceasta pentru a ghida comunicările noastre cu alte persoane" (Antony Robbins)


.

2 comentarii:

  1. O mica corectie ... Siri este Ofiter de Program la Fundatia Bill & Melinda Gates, in cadrul Global Libraries Initiative.
    Treaba cu comitetele de conducere e mai degraba o caracteristica a estului descat a mediului ONG din SUA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Înseamnă că după Estul păcătos s-au luat cei care au tradus din engleză în română programul nostru cotidian în SUA.
    La mine (bănuiesc că și la toți colegii) scrie negru pe alb "Siri Oswald, Membru al Comitetului de conducere al programului". Așa am primit scris, așa am scris...

    Totuși, să fie primită corecția!

    RăspundețiȘtergere